Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Μέγας Κωνσταντίνος Διοκλητιανός


Slide 1
Μέγας Κωνσταντίνος Διοκλητιανός-Τετραρχία Διάταγμα Μεδιολάνων Μονοκράτορας Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη Συγκέντρωση υλικού- Επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Slide 2
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αναδείχτηκε ήδη από τα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και υπήρξε Pωμαίος αυτοκράτορας από το 324 μ.Χ. έως τον θανατό του το 337 μ.Χ..
Slide 3
Διοκλητιανός Ο Διοκλητιανός ή Διοκλής, (περ. 245 - περ. 312) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 284 ως το 305. Καταγόταν από ταπεινή οικογένεια της Δαλματίας και διακρίθηκε για την εξαιρετική νοημοσύνη του . Διοκλητιανός
Slide 4
Διοκλητιανός Κατά την πρώτη περίοδο της βασιλείας του (285 - 293) ο Διοκλητιανός προσέλαβε ως συνάρχοντα το Μαξιμιανό, επειδή ένας μόνο άρχοντας δεν επαρκούσε για τις ανάγκες της απέραντης αυτοκρατορίας. Μαξιμιανός Διοκλητιανός
Slide 5
Διοκλητιανός Ο Μαξιμιανός ανάλαβε τη διοίκηση της Δύσης, ενώ ο Διοκλητιανός κυβερνούσε την Ανατολή. Μαξιμιανός Διοκλητιανός
Slide 6
Μέγας Κωνσταντίνος Στη δεύτερη περίοδο της βασιλείας του, ο Διοκλητιανός καθιέρωσε το σύστημα της τετραρχίας. Δηλαδή προσέλαβε ακόμη δύο βοηθούς και συνάρχοντες που είχαν τον τίτλο του Καίσαρα. Ο Διοκλητιανός είχε βοηθό το Γαλέριο και ο Μαξιμιανός τον Κωνστάντιο Χλωρό. Διοκλητιανός Κωνστάντιος Μαξιμιανός Γαλέριος Τρέβηροι Μιλάνο Σίρμιο Νικομήδεια
Slide 7
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Διοκλητιανός εκτός από την τετραρχία, έκανε πολλές μεταβολές στη διοίκηση: Το πολίτευμα έγινε απόλυτη μοναρχία. Ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε. Οι βάρβαροι κατέλαβαν σημαντική θέση στο στρατό και στην πολιτεία. Το πρόσωπο του αυτοκράτορα ήταν ιερό και οι υπήκοοι έπρεπε να του αποδίδουν λατρεία. Εξαπέλυσε δριμείς διωγμούς κατά του Χριστιανισμού. Τετραρχία
Slide 8
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του Κωνστάντιου Χλωρού και γεννήθηκε στη Νιασό. Τα πρώτα του χρόνια, έζησε κοντά στον πατέρα του, παρακολουθώντας τους στρατιωτικούς του αγώνες. Στο περιβάλλον του Κωνστάντιου, ο Κωνσταντίνος έλαβε τη στρατιωτική εκπαίδευση και έμαθε τα εγκύκλια γράμματα από σημαντικούς δασκάλους της εποχής.
Slide 9
Μέγας Κωνσταντίνος Κατά τη διάρκεια της τετραρχίας, ο Διοκλητιανός κρατούσε όμηρο τον Κωνσταντίνο στη Νικομήδεια, για να εξασφαλιστεί η πίστη του Κωνστάντιου. Στο περιβάλλον του Διοκλητιανού, όπου έμεινε για πολλά χρόνια, ο Κωνσταντίνος συμπλήρωσε τη μόρφωσή του δίπλα σε πολύ αξιόλογους λογίους.
Slide 10
Μέγας Κωνσταντίνος Δίπλα στον Διοκλητιανό ο Κωνσταντίνος έζησε από κοντά έναν από τους μεγαλύτερους διωγμούς εναντίον των χριστιανών, τα βασανιστήρια και τις δημόσιες εκτελέσεις των οπαδών της νέας θρησκείας, που ξεκίνησε με το διάταγμα του αυτοκράτορα το 303 μ.Χ. από τη Νικομήδεια. Η χριστιανή μητέρα του και ο πατέρας του, που παρέβλεπε όλα τα διατάγματα κατά του Χριστιανισμού και δεν καταδίωξε ποτέ τους χριστιανούς, πρέπει να λειτούργησαν ως αντίβαρο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νεαρού Κωνσταντίνου.
Slide 11
Μέγας Κωνσταντίνος Μετά το θάνατο του Διοκλητιανού, ο Κωνσταντίνος κατάφερε να πάει στον πατέρα του και να τον συνοδεύσει σε εκστρατεία στη Βρετανία. Στη Βρετανία πέθανε ο Κωνστάντιος και ο στρατός ανέδειξε ως Αύγουστο τον Κωνσταντίνο.
Slide 12
Μέγας Κωνσταντίνος Ακολούθησε μια περίοδος αναρχίας, ώσπου στο τέλος επικράτησαν ως συνάρχοντες οι: Κωνσταντίνος και Μαξέντιος στη Δύση, Γαλέριος και Λικίνιος στην Ανατολή Κωνσταντίνος Λικίνιος Γαλέριος Μαξέντιος Κωνσταντίνος Μαξέντιος
Slide 13
Μέγας Κωνσταντίνος Το ανάκτορο του Κωνσταντίνου στο Τρίερ της Γερμανίας και η αίθουσα του θρόνου.
Slide 14
Μέγας Κωνσταντίνος Σύντομα άρχισαν οι μεταξύ τους εμφύλιοι πόλεμοι. Η τετραρχία είχε φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πίστευε ο Διοκλητιανός. Κωνσταντίνος Λικίνιος Γαλέριος Μαξέντιος Κωνσταντίνος Μαξέντιος
Slide 15
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος, μετά από πολλές μάχες, νίκησε το Μαξέντιο στην περίφημη μάχη στη Μίλβια γέφυρα του Τίβερη ποταμού στις 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ. .
Slide 16
Μέγας Κωνσταντίνος Η μάχη στη Μίλβια γέφυρα
Slide 17
Μέγας Κωνσταντίνος Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μάχη που επρόκειτο να δοθεί και που θα έμενε στην ιστορία ως η μάχη της Μιλβίας γέφυρας, είναι το περίφημο όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την παραμονή της μεγάλης σύγκρουσης: ο φωτεινός σταυρός, που σχηματιζόταν με τα ελληνικά γράμματα Χ-Ρ, με την επιγραφή «Εν τούτω νίκα» δηλαδή «Με αυτό το σύμβολο θα μπορείς να νικάς, ας νικάς».
Slide 18
Μέγας Κωνσταντίνος Ο ενθουσιασμός των στρατιωτών, κυρίως των χριστιανών, που καταλάβαιναν ότι από τη μάχη αυτή εξαρτάτο το μέλλον της θρησκείας τους, αποδεκάτισαν το στρατό του Μαξέντιου.
Slide 19
Μέγας Κωνσταντίνος Ο ίδιος ο Μαξέντιος πνίγηκε με πολλούς άλλους στρατιώτες στον Τίβερη ποταμό.
Slide 20
Μέγας Κωνσταντίνος Η αψίδα του Κωνσταντίνου στη Ρώμη.
Slide 21
Μέγας Κωνσταντίνος Λεπτομέρεια με τη μάχη στη Μιλβία γέφυρα.
Slide 22
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος, μετά τη νικηφόρο μάχη, διατάζει να φτιάξουν λάβαρα από ένα κόκκινο ύφασμα στη μέση του οποίου είναι κεντημένος ο σταυρός από Χ και Ρ, όπως τον είδε στο όραμά του. Το ύφασμα αυτό αποτελούσε το καινούργιο έμβλημα του αυτοκράτορα και έμεινε γνωστό ως λάβαρο (labarum). Ο σταυρός μπήκε και στις ασπίδες των στρατιωτών, παρά την απογοήτευση και κατάπληξη των εθνικών, οι οποίοι συνειδητοποιούσαν ότι είχε έρθει το τέλος της πατροπαράδοτης θρησκείας τους. Αντίθετα, οι χριστιανοί στρατιώτες αγαλλίαζαν από τις διαταγές του αυτοκράτορά τους, γιατί και εκείνοι με τη σειρά τους καταλάβαιναν ότι μια νέα εποχή ανέτειλε.
Slide 23
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος, μετά τη νικηφόρο μάχη, διατάζει να φτιάξουν λάβαρα από ένα κόκκινο ύφασμα στη μέση του οποίου είναι κεντημένος ο σταυρός από Χ και Ρ, όπως τον είδε στο όραμά του. Το ύφασμα αυτό αποτελούσε το καινούργιο έμβλημα του αυτοκράτορα και έμεινε γνωστό ως λάβαρο (labarum).
Slide 24
Ο σταυρός μπήκε και στις ασπίδες των στρατιωτών, παρά την απογοήτευση και κατάπληξη των εθνικών, οι οποίοι συνειδητοποιούσαν ότι είχε έρθει το τέλος της πατροπαράδοτης θρησκείας τους. Αντίθετα, οι χριστιανοί στρατιώτες αγαλλίαζαν από τις διαταγές του αυτοκράτορά τους, γιατί και εκείνοι με τη σειρά τους καταλάβαιναν ότι μια νέα εποχή ανέτειλε.
Slide 25
Μέγας Κωνσταντίνος Η μάχη στη Μιλβία γέφυρα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις αποφασιστικότερες μάχες όλων των εποχών. Με τη νίκη του, ο Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκε ο μοναδικός Αύγουστος της Δύσης.
Slide 26
Μέγας Κωνσταντίνος Ο χριστιανισμός στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου: Οι διώξεις κατά του Χριστιανισμού σταματούν και τώρα πια ο ίδιος ο αυτοκράτορας προστατεύει τη νέα θρησκεία. Τα ευνοϊκά μέτρα που έλαβε υπέρ του Χριστιανισμού είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των Χριστιανών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι Χριστιανοί αυξήθηκαν ως το σημείο να αποτελούν πιθανώς το μισό του συνολικού πληθυσμού.
Slide 27
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος γίνεται συναυτοκράτορας με το Λικίνιο και υπογράφουν μαζί το περίφημο διάταγμα της ανεξιθρησκείας στα Μεδιόλανα (σημερινό Μιλάνο), το 313 μ. Χ. .
Slide 28
Μέγας Κωνσταντίνος Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διατάγματος των Μεδιολάνων, κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκία και η θρησκευτική ελευθερία. Ιδιαίτερη αναφόρα έγινε για τον Χριστιανισμό, ο οποίος καθίστατο θρησκεία επιτρεπτή και νόμιμη για τους Ρωμαίους πολίτες και οι χριστιανοί ελεύθεροι μπορούσαν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Διάταγμα ανεξιθρησκίας, Μεδιόλανα 313 μ. Χ.
Slide 29
Μέγας Κωνσταντίνος Ερείπια του κτηρίου όπου υπογράφηκε το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ. Χ.
Slide 30
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος εποφθαλμιούν ο ένας την εξουσία του άλλου και προετοιμάζονται για τη μεταξύ τους αναμέτρηση. Κωνσταντίνος Λικίνιος
Slide 31
Μέγας Κωνσταντίνος Ο πόλεμος ξέσπασε το 324. Ο Κωνσταντίνος νίκησε το Λικίνιο σε αποφασιστική μάχη στην Αδριανούπολη. Ο Λικίνιος οχυρώθηκε στην πόλη του Βυζαντίου, όπου πολιορκήθηκε από τον αντίπαλό του. Στη θάλασσα, ο στόλος του Κωνσταντίνου με επικεφαλής το γιο του Κρίσπο νίκησε ολοκληρωτικά στον Ελλήσποντο το στόλο του Λικινίο. Έχοντας χάσει κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού, ο Λικίνιος εγκαταλείπει το Βυζάντιο και πορεύεται προς τη Χρυσούπολη της Μικράς Ασίας. Εκεί ηττάται για άλλη μια φορά από τις ενωμένες δυνάμεις του Κωνσταντίνου και του Κρίσπου Αδριανούπολη Βυζάντιο 324 μ.Χ.
Slide 32
Μέγας Κωνσταντίνος .Ο Κωνσταντίνος γίνεται μονοκράτορας, ηγέτης ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Slide 33
Μέγας Κωνσταντίνος Νομίσματα με τον Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του Φαύστα. Ο Κωνσταντίνος έγινε ο αυτοκράτορας ο οποίος δεν έχασε κανένα πόλεμο. Δε νικήθηκε ποτέ ούτε εσωτερικά, ούτε εξωτερικά. Φρόντισε να αναδιοργανωθεί ο στρατός, κατήργησε το σώμα των πραιτοριανών, που είχαν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται οι κύριοι των αυτοκρατόρων, κατήργησε την ποινή του σταυρικού θανάτου, ανανέωσε το οικογενειακό δίκαιο και αναθέρμανε την οικονομία.
Slide 34
Μέγας Κωνσταντίνος Μια από τις σπουδαιότερες αποφάσεις του Κωνσταντίνου, ήταν τη μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, που ήταν αρχαία αποικία των Μεγαρέων στο Βόσπορο, επειδή είχε εξαιρετική στρατηγική θέση. Εγκαινιάζει τη Νέα Ρώμη το 330 μ. Χ., που γίνεται γνωστή με το όνομα Κωνσταντινούπολη, από το όνομα του ιδρυτή της και θα έχει μια μακραίωνη ιστορία χιλίων περίπου χρόνων.
Slide 35
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος, προικισμένος με πολιτική οξυδέρκεια, κατανοούσε ότι η εποχή του ήταν μια μεταβατική περίοδος και πως ο Χριστιανισμός δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Συνειδητοποιούσε ακόμη την ανάγκη να επικρατήσει ομόνοια στο εσωτερικό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου για περισσότερο από τρεις αιώνες οι υπήκοοί της ήταν διαιρεμένοι και πολλοί από αυτούς διώκονταν για τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Αξιοποίησε χωρίς διακρίσεις τους χριστιανούς στο στρατό του, εφάρμοσε την αρχή της ανεξιθρησκίας και προστάτεψε έμπρακτα τις χριστιανικές κοινότητες με διάφορους τρόπους.
Slide 36
Μέγας Κωνσταντίνος Ενίσχυσε το ρόλο των επισκόπων και βοήθησε το έργο τους. Απαγόρευσε την εργασία την Κυριακή καθώς και σε άλλες μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αυτοκρατορικές χορηγίες, με τις οποίες ανεγέρθησαν χριστιανικοί ναοί. Μεταξύ αυτών των ναών είναι και οι ναοί της Αναστάσεως, της Γέννησης και του Όρους των Ελαιών στους αγίους Τόπους.
Slide 37
Μέγας Κωνσταντίνος Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη βρίσκει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα. Ο Μέγας Κωνσταντίνος με την μητέρα του Αγία Ελένη έχτισαν τον πρώτο Ναό (326-335) αφού κατεδάφισαν τα ρωμαϊκά κτίρια. Αυτός ο πρώτος ναός (Κωνσταντίνειος Βασιλική) ήταν ο μεγαλοπρεπέστερος και ο πιο όμορφος και κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ζηνόβιο. Πάνω από τον Τάφο έγινε κυκλικό οικοδόμημα που ονομάστηκε «Ροτόντα» και επικοινωνούσε με τεράστια βασιλική, όπου ήταν η κρύπτη εύρεσης του Τιμίου Σταυρού. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν στις 13 Σεπτεμβρίου του 336. Ο ναός καταστράφηκε από τους Πέρσες και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές ως σήμερα.
Slide 38
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Ναός της Αναστάσεως στους Αγίους Τόπους. Ο Άγιος Γολγοθάς. Ο Πανάγιος Τάφος. Παρεκκλήσι των Κλαπών.
Slide 39
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος συγκάλεσε την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ. Χ., που ήταν καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη της Παγκόσμιας Χριστιανικής Εκκλησίας. Η Σύνοδος καταδίκασε την αίρεση του Αρείου.
Slide 40
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Κωνσταντίνος πέθανε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας το έτος 337 μ.Χ.. Λίγο πριν πεθάνει βαπτίστηκε χριστιανός. Το λείψανό του μεταφέρθηκε αργότερα και ετάφη στο Ναό των Αποστόλων, που ο ίδιος είχε ιδρύσει, στην Κωνσταντινούπολη.
Slide 41
Μέγας Κωνσταντίνος Πολλές από τις ενέργειες του Κωνσταντίνου έχουν κριθεί αρνητικά από τους ιστορικούς. Από όλους όμως είναι αποδεκτό ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Slide 42
Μέγας Κωνσταντίνος Ο Μέγας Κωνσταντίνος διαμόρφωσε, αν και δεν ήταν χριστιανός, αυτό που ονομάζουμε χριστιανικό κόσμο.
Slide 43
Μέγας Κωνσταντίνος Η Ορθόδοξη Εκκλησία κήρυξε τον Μέγα Κωνσταντίνο Άγιο και Ισαπόστολο όπως και τη μητέρα του Αγία Ελένη, η μνήμη τους εορτάζεται την 21η Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου