Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κλειδί» για τον Ερντογάν η Αγία Σοφία της Πόλης

Κλειδί» για τον Ερντογάν η Αγία Σοφία της Πόλης
Η Αγία Σοφία θα σημάνει τα σήμαντρα γιατί ο Θεός το θέλει

Του Διονύση Μακρή

Οι θέσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης για την μουσουλμανική μαντίλα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και οι παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα καθιστούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστακτικές έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της. Επιπλέον οι εσωτερικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει εξ αφορμής του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους της Τουρκίας ενισχύουν την καχυποψία και ενδυναμώνουν την αρνητική διάθεση των Ευρωπαίων.
Τα γεγονότα αυτά όχι μόνο καθυστερούν αλλά και εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας και κατ’ επέκταση δυσκολεύουν και το στόχο του Ισραήλ, που εδώ και λίγα χρόνια κατέθεσε αίτηση για να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια! Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα υπάρξουν σύντομα μεγάλες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα αποσκοπούν στην αλλαγή του τοπίου και στη μεταβολή των υπαρχόντων δεδομένων.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι αλήθεια ότι έχει καλές προθέσεις και δεν είναι τόσο σκληρός, όσο οι προηγούμενοι ηγέτες. Φαίνεται να θέλει και να επιθυμεί να αφήσει τον χριστιανισμό ελεύθερο και είναι λίαν θετικός στις διαπραγματεύσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά είναι ταυτόχρονα αναγκασμένος να διατηρεί τις απαραίτητες πολιτικές ισορροπίες κυρίως λόγω των εθνικιστών και των λοιπών ακραίων στοιχείων...
Ο κ. Ερντογάν έχει πλέον πεισθεί πως απαιτείται μία θεαματική πράξη εκ μέρους του, ώστε να δυνηθεί ο ίδιος να αλλάξει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η θεαματική αυτή πράξη έχει να κάνει με την επαναλειτουργία του ναού της Σοφίας, με την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Τα σήμαντρα της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν το δρόμο για Άγκυρα και Τελ-Αβίβ και θα σπάσουν το γόρδιο δεσμό των Ευρωπαίων. Η επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας θα δώσει τη δυνατότητα στην Ουάσιγκτον να ενισχύσει τις πιέσεις προς την Ε.Ε. αλλά θα κλείσει και τα στόματα των Ευρωπαίων.
Και ως είναι φυσικό κάτι τέτοιο θα συνέβαλε ώστε να καμφθεί η καχυποψία και της Αθήνας και η δυναμική που θα δημιουργούσε η κίνηση αυτή θα βοηθούσε στην επίλυση πολλών προβλημάτων και θα είχε θετικές συνέπειες ακόμη και στην επίλυση του Κυπριακού. Επιπλέον η Αγία Σοφία και οι χριστιανικές ακολουθίες, οι προσευχές και οι ύμνοι στον Τριαδικό και μόνο αληθινό Θεό μας θα μετέβαλαν την Κωνσταντινούπολη σε χριστιανικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Αυτό θα ενίσχυε σημαντικά και την οικονομία της γείτονος χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή και σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι προσπάθειες του Τούρκου πρωθυπουργού, η Αθήνα θα πρέπει εδώ και τώρα να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Είναι βέβαιο μάλιστα πως τέτοια πρωτοβουλία από τον Τούρκο πρωθυπουργό θα αποτελούσε και το κίνητρο για να δοξάσουν φανερά τον Τριαδικό μας Θεό τα οκτώ και πλέον εκατομμύρια των Ορθοδόξων κρυπτοχριστιανών των Μικρασιατικών παραλίων και του Ευξείνου Πόντου. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο φόβος και η τρομοκρατία των ακραίων Τούρκων εθνικιστών αποτελούν την αιτία σε μεγάλο μέρος των οικογενειών κυρίως των Αλεβήδων να αποκρύπτουν την πραγματική ορθόδοξη χριστιανική πίστη τους.
Όταν λοιπόν ο κ. Ερντογάν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις όλοι αυτοί οι Χριστιανοί όχι μόνο θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά θα αποτελέσουν τη ζύμη για να ανοίξει η πύλη της Ευρώπης στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε και στη Μόσχα και μετέβαλε ουσιαστικά την εικόνα της Ρωσίας σ’ όλον τον πλανήτη.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν ο Ερντογάν δεν προχωρήσει τάχιστα τότε τα γεγονότα θα λάβουν τέτοια μορφή και θα εξελίσσονται με τέτοια ταχύτητα που όλοι θα τρίβουν τα μάτια τους. Γιατί όταν ο Παντοκράτωρ θέλει να ανοίξει η Αγία Σοφία τότε καμιά δύναμη δεν μπορεί να Τον σταματήσει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και μία τουρκική παροιμία που θέλει τον Ναό της Σοφίας του Θεού σκλαβωμένο για 555 χρόνια. Και το έτος που αναμένεται να επαληθευτεί η παροιμία είναι το 2008.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως ένας ξενιτεμένος Ελληνοαμερικανός, ο Χρήστος Σπύρου έχει ανοίξει εδώ και λίγα χρόνια το ζήτημα του μεγάλου ναού της Βασιλεύουσας και τρέφει ο ίδιος βαθιά πίστη, πως ο αγώνας του συν Θεώ θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.
Γιατί, η Αγία Σοφία κτίσθηκε για να υμνείτε ο Τριαδικός Θεός, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, κτίσθηκε για να τελείται η Θεία Ευχαριστία, να δοξολογείται ο Θεός. Και δεν κτίσθηκε για να βεβηλώνεται από αλλόθρησκους

Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (ΤΕΥΧΟΣ 82) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου