
Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Άγιος Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης και Άγιος Σάββας Α΄ Αρχιεπίσκοπος Σερβίας
Κείμενο του (Καστροπολίτη) Ιωάννη Α. Σαρσάκη
Εισαγωγή στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής
Για εννέα αιώνες η πρωτεύουσα της Ρωμανίας (Βυζαντίου), η Κωνσταντινούπολη, είχε μείνει αλώβητη απ΄ όλες τις πολιορκίες και τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από εχθρούς, οι οποίοι κατά καιρούς, επιτίθονταν απ΄ όλα τα σημεία του ορίζοντα. Τα ισχυρά τείχη, η πετυχημένη διπλωματία και βεβαίως οι υπερασπιστές της, συνέβαλαν σ΄ αυτό, καθ΄ όλη τη διάρκεια των αιώνων, σε περιόδους ακμής αλλά και παρακμής. Δυστυχώς όμως στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα, οι ενδοδυναστικές έριδες των Αγγέλων[1] επιβάρυναν την είδη προβληματική κατάσταση της αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα να επέλθει η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους της Δ΄ σταυροφορίας το 1204.

Η άλωση της πόλης από τους Φράγκους το 1204
Το γεγονός αυτό θεωρείται η συνταρακτικότερη στιγμή στην έως τότε ιστορία της Ρωμανίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες γεωστρατηγικές μεταβολές καθώς και εκκλησιαστικές. Η πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία, ¨αλώθηκε από τους Λατίνους, και διαιρέθηκε το κράτος των Ρωμαίων σε τμήματα και κομμάτια πολλά, σαν μεγάλο πλοίο που βρίσκεται στη δίνη άγριων ανέμων και θαλασσοταραχής, και μοιράστηκαν με κλήρο σε διαφόρους, όπως τύχαινε στον καθένα¨[2]. Ευτυχώς όμως η αντίδραση του Ελληνισμού ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να οργανωθούν τρεις κυρίως εστίες αντίστασης κατά των Φράγκων : στη Μικρά Ασία με πρωτεύουσα τη Νίκαιας της Βηθυνίας (Αυτοκρατορία της Νίκαιας), στην Ήπειρο με πρωτεύουσα την Άρτα (Δεσποτάτο της Ηπείρου) και στον Πόντο με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα (Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας). Από τα τρία ελληνικά κράτη που δημιουργήθηκαν η Νίκαια ήταν αυτή που κατάφερε να λάβει τον τίτλο του συνεχιστή της αυτοκρατορίας[3]. Ο αγώνας για την ανασύσταση της Ρωμανίας και την απελευθέρωση της Βασιλεύουσας (δίχως να λείψουν και οι εμφύλιες συγκρούσεις), δόθηκε κυρίως από τη Νίκαια και την Ήπειρο, η Τραπεζούντα από ένα σημείο και μετά, αναγκάστηκε να περιοριστεί στη διαφύλαξη των συνόρων της.
Συνέπεια όλων αυτών των εξελίξεων, πέραν από τη νέα γεωστρατηγική κατάσταση που επακολούθησε, ήταν και η δημιουργία νέων εκκλησιαστικών δεδομένων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωάννης Ι΄ Καματηρός, αμέσως μετά την άλωση είχε καταφύγει στο Διδυμότειχο όπου και εκοιμήθη το 1206[4]. Ο Καματηρός λίγο πριν πεθάνει αρνήθηκε την πρόσκληση του Βασιλιά της Νίκαιας Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη, και δεν μετέβη στη Μικρά Ασία. Τον Μάρτιο του 1208 ο Θεόδωρος συγκάλεσε μια σύνοδο επισκόπων οι οποίοι εξέλεξαν Πατριάρχη τον Μιχαήλ Δ΄ Αυτωρειανό[5].
Στη Βουλγαρία αμέσως μετά την άλωση του 1204 και με την παρέμβαση του πάπα Ιννοκεντίου Γ΄, ανακηρύχθηκε η βουλγαρική εκκλησία αυτοκέφαλη και χειροτονήθηκε πατριάρχης με σκοπό να λάβει τον τίτλο του οικουμενικού[6] καθώς επίσης ο Βούλγαρος τσάρος Ιωαννίτζης στέφθηκε αυτοκράτορας από έναν παπικό λεγάτο[7].
Εντωμεταξύ
η παρέμβαση του πάπα δεν περιορίστηκε μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στη
Σερβία. Εκμεταλλευόμενος την εμφύλια διαμάχη των υιών και διαδόχων του
Στέφανου Νεμάνια (Στεφάνου και Βουκάν) καθώς και την αναταραχή που
προκάλεσε η άλωση του 1204, ο πάπας στέφει βασιλιά τον πρώτο,
προσπαθώντας να επεκτείνει τη δικαιοδοσία του σε χώρες που ανήκαν στον
Οικουμενικό Πατριάρχη[8].
Η παρέμβαση του τρίτου αδελφού και υιού του Στέφανου Νεμάνια, Σάββα
(μετέπειτα αγίου) ο οποίος ήταν μοναχός στο Άγιο Όρος, υπήρξε σωτήρια,
ώστε η Σερβική εκκλησία να επανέλθει στο Ορθόδοξο Δόγμα. ¨Ο άγιος
Σάββας είναι η μεγαλύτερη φυσιογνωμία της Σερβικής Εκκλησίας από την
ημέρα που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Στους Σέρβους ενεφύσησε την αγάπη και
αφοσίωση στην Ορθοδοξία και τη μοναχική ζωή, όπως και τον βαθύ σεβασμό
προς το Βυζάντιο και το ελληνικό πνεύμα¨[9].
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις σχέσεις των Σέρβων (βασιλείου και εκκλησίας) με την αυτοκρατορία της Νίκαιας, και το καθοριστικό αποτέλεσμα που είχαν, ώστε να παραμείνει ο Σερβικός λαός στην Ορθόδοξη Πίστη.
Ο εκχριστιανισμός των Σέρβων και η εδραίωση της Ορθοδοξίας.
Προτού παραθέσουμε τα γεγονότα του 13ου αιώνα, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στον εκχριστιανισμό των Σέρβων. Οι Σέρβοι (Σλαβικό φύλο) εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα, το θρήσκευμα τους ήταν ένα συνονθύλευμα ειδωλολατρίας, πολυθεΐας και παγανισμού. Ο εκχριστιανισμός τους συντελέσθηκε βαθμιαίως. Σε πρώτη επαφή με τον χριστιανισμό ήρθαν τον 6ο και 7ο αιώνα, όταν όπως προαναφέραμε εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα στην Ιλλυρία. Οι πρώτοι που εκχριστιανίστηκαν ήταν οι άρχοντες και οι κεφαλές των Σέρβων, οι οποίοι όμως, μέσω του εκχριστιανισμού τους απέβλεπαν σε πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Όσον αφορά τον απλό λαό, ο χρονογράφος Θεοφάνης αναφέρει ότι, ο Ιουστινιανός (527-565) υπέταξε μεγάλες μάζες Σέρβων και στρατολόγησε πολλούς από αυτούς, με αποτέλεσμα να δεχθούν χριστιανικές επιρροές. Επίσης εκχριστιανισμός των Σέρβων επετεύχθη και επί αυτοκράτορος Ηρακλείου (610-641). Το 9ο αιώνα επί αυτοκρατόρων Μιχαήλ Γ΄ (824-867) και Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνος (867-886) οι φωτιστές των Σλάβων Κύριλλος και Μεθόδιος και οι μαθητές αυτών, συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθεί ο εκχριστιανισμός των Σέρβων, δημιουργώντας τη Σλαβική γραφή και μεταφράζοντας το Ευαγγέλιο και τα υπόλοιπα λειτουργικά κείμενα[10].
Επιστρέφοντας στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα, το Σερβικό κράτος κυβερνούσε ο Στέφανος Νεμάνια, ως μέγας Ζουπάνος (1167-1196). Ο Στέφανος αρχικά υπήρξε εχθρός της Ρωμανίας μέχρι την εποχή του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180), στον οποίο υπήρξε πιστός υποτελής του. Επί αυτοκράτορα Ισσακίου Β΄ Αγγέλου (1185-1195) στράφηκε και πάλι εναντίον, ¨νικήθηκε το φθινόπωρο του 1190 στο Μοράβα και υποχρεώθηκε με μια συνθήκη ειρήνης να επιστρέψει όλα τα εδάφη που κατέκτησε τα τελευταία χρόνια, ενώ διατήρησε τις παλαιότερες κατακτήσεις¨[11].
Ο Στέφανος Νεμάνια, είχε νυμφευθεί την Άννα (τη μετέπειτα μοναχή αγία Αναστασία), για την οποία υπάρχει η πληροφορία ότι ήταν ελληνίδα πριγκίπισσα ¨κόρη του αυτοκράτορα του Βυζαντίου[12]¨. Ο Στέφανος και η Άννα απέκτησαν τρεις γιούς : τον Βουκάν, τον Στέφανο και τον Ράστκο (τον μετέπειτα μοναχό άγιο Σάββα). Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι είχαν δύο ή τρεις κόρες, με πιο γνωστή την Ευφημία, η οποία ήταν πρώτη ¨σύζυγος του γιού του Μανουήλ Δούκα Κομνηνού Ιωάννη, Βασιλεύοντος στη Θεσσαλονίκη (1230-37)¨[13].
Ο
Σάββας γεννήθηκε μεταξύ του 1169 και 1174, από μικρός είχε πόθο για τη
μοναχική ζωή και έτσι αναχώρησε για το Άγιο Όρος. Αρχικά μετέβη στο
Ρωσικό μοναστήρι και αργότερα στη Μονή Βατοπαιδίου. Στο Βατοπαίδι ο
Σάββας έστειλε επιστολή στους γονείς του ¨περί της συντελείας του αιώνος
και της των Αγίων μακαριότητος¨, μέσω της οποίας τους δημιούργησε τον
πόθο για τη μοναστική ζωή[14].
Η επιστολή του Σάββα είχε άμεση επίδραση στον πατέρα του αλλά και στη
μητέρα του, και έτσι αποφάσισαν και οι δύο να μονάσουν. Ο Στέφανος έλαβε
το μοναχικό σχήμα στη μονή Στουντένιτσα[15]
το έτος 1195 και το νέο του όνομα, Συμεών. Η σύζυγός του Άννα
αποσύρθηκε σε γυναικεία μονή, όπου έγινε μοναχή και έλαβε το όνομα
Αναστασία. Ο Συμεών αφού έζησε δύο χρόνια ως μοναχός στη μονή
Στουντένιτσα, ταξίδεψε μέχρι τον Άθωνα[16].
Ο Στέφανος πήγε στο Άγιο Όρος και βρήκε τον Σάββα στη Μονή Βατοπαιδίου,
εκεί πατέρας και υιός συνασκήθηκαν και με δικές τους δαπάνες έκτισαν
πολλά παρεκκλήσια στο Βατοπαίδι, στο Χιλανδάρι και στις Καρυές[17].
Η φήμη της αρετής τους παρακίνησε και άλλους Σέρβους ώστε να έρθουν
κοντά τους στο Άγιο Όρος, έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για να κτισθεί ένα
μοναστήρι δικό τους. Για το σκοπό αυτό ο ¨Σάββας μετέβη εις
Κωνσταντινούπολιν, όπου συνηντήθη μετά του αυτοκράτορος (Αλεξίου Γ΄
Αγγέλου), ο οποίος παρεχώρησεν εις τους Σέρβους παλαιάν
εγκαταλελειμμένην ελληνική μονήν, του Χελανδαρίου «όπως είναι τοις
Σέρβοις δώρον αιώνιον»[18]. ¨Έκτισε
δ΄ είτα ο Στέφανος (μοναχός Συμεών) εν Άθω το 1198 ιδία δαπάνη, και τη
γενναία χορηγία του Αλεξίου Γ΄ το Μοναστήριον του Χιλιανδαρίου, και
συνετέλεσεν όπως κατασταθεί αποκλειστικώς Σερβικόν, οίον παραμένει μέχρι
σήμερον[19]. Ειδικά από την χρονική περίοδο του 13ου αιώνα (που θα εξετάσουμε παρακάτω) και για τα επόμενα χρόνια ¨η
Ι.Μ. Χιλανδαρίου γίνεται ο πνευματικός φωτοδότης όλου του σερβικού
λαού. Γίνεται το πνευματικό κέντρο του σερβικού λαού, το πρώτο σερβικό
διδακτήριο των γραμμάτων, των τεχνών και γενικά του πνευματικού και
εθνικού πολιτισμού των Σέρβων¨[20].
Να αναφέρουμε επίσης ότι Ζουπάνος των Σέρβων μετά την απόφαση του
Στεφάνου να μονάσει, στέφθηκε ο υιός του ο Στέφανος, ο οποίος νυμφεύτηκε
την κόρη του αυτοκράτορα Αλεξίου Γ΄ την Ευδοκία[21],
αδελφή της συζύγου του Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη, πρώτου αυτοκράτορα της
Νίκαιας. Ο Μηλιαράκης υποθέτει ότι το συνοικέσιο γι΄ αυτό το γάμο
επετεύχθη την περίοδο που είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο άγιος
Σάββας προκειμένου να πάρει την άδεια για την παραχώρηση της μονής
Χιλανδαρίου[22].
Τα επόμενα χρόνια, στη Σερβία ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο αδελφών Στεφάνου και Βουκάν, έχοντας και εκκλησιαστικές προεκτάσεις. ¨Αμφότεροι δε οι ερίζοντες αδελφοί ανεγνώριζον επί της Εκκλησίας της Σερβίας την ιεραρχίαν της εν Ρώμη Αγίας Έδρας, τηρούντες τα δόγματα και τα συνηθείας της Ανατολικής Εκκλησίας¨[23]. Ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό στέλνοντας απεσταλμένους ιερείς και συγκαλώντας τοπική σύνοδο το 1199, με σκοπό να αποσπάσει πλήρως τη Σερβική εκκλησία από το Ορθόδοξο Δόγμα. ¨Πάσαι όμως αυταί αι διατάξεις της συνόδου προσέκρουσαν εις τα έθιμα της ορθοδοξίας του Σεβικού λαού, και εις το φιλελεύθερον αυτού ήθος. Τα μέγιστα δε εις απόκρουσιν αυτών συνετέλεσεν αναμφιβόλως ο μοναχός Σάββας, όστις, κατελθών εξ Αγίου Όρους εις Σερβίαν το 1203, συνδιήλλαξε του διαμαχομένους αδελφούς του ζουπάνους, εν ταυτώ δ΄ εκόμισε και τα λείψανα του πατρός του, ότε και εγένοντο κατά την μετακομιδήν πομπώδεις θρησκευτικαί τελεταί, και ανεγνωρίσθη Άγιος ο Συμεών υπό του Σερβικού λαού¨[24].
Η καθοριστική συμβολή της αυτοκρατορίας της Νίκαιας στην δημιουργία αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας.
Το γεγονός της άμεσης εμπλοκής του πάπα ώστε να εκμεταλλευτεί την εμφύλια διαμάχη των Σέρβων και να υποτάξει τη Σερβική Εκκλησία στη Ρώμη[25] καθώς και ο κίνδυνος που ελλόχευε από την αίρεση των Βογομίλων[26], ανάγκασαν τον άγιο Σάββα (που εντωμεταξύ είχε χειροτονηθεί ιερέας στη Θεσσαλονίκη[27]) να προστρέξει στην Αυτοκρατορία της Νίκαιας, και να συναντηθεί με τον αυτοκράτορα Θεόδωρο Α΄ Λάσκαρη και τον Πατριάρχη Μανουήλ Α΄ Σαραντηνό (1215-1222). Ο Επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής Παιδείας Ηλίας Γιαρένης αναφέρει σχετικώς : ¨Ο Σάββας ήταν μία μοναστική προσωπικότητα με ιδιαιτέρως αυξημένο κύρος στο Άγιο Όρος. Παραλλήλως ήταν αδελφός του ηγεμόνα της Σερβίας Στεφάνου. Πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι η επίσκεψη αυτή ήταν αποτέλεσμα ενός έγκαιρου προγραμματισμού και σχετικών διαβουλεύσεων με τον ηγεμόνα της Σερβίας Στέφανο, ο οποίος επιθυμούσε την επίσημη επίστεψη της συνέχισης της εκκλησιαστικής παράδοσης και του μοναχισμού, φορείς των οποίων αποτελούσαν κατά την προβαλλόμενη κρατική ιδεολογία ο πατέρας του και ο αδελφός του. Συνεπώς, η επίσκεψη του Σάββα στη Νίκαια είχε εκκλησιαστικό και διπλωματικό χαρακτήρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα όρια μεταξύ των δύο τομέων ειδικά για τους Νεμανίδες Σέρβους ηγεμόνες είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα¨[28].

Ο Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου